Tereyağının Tanımı Tereyağı, inek, keçi ve koyun gibi hayvanlardan elde edilen bir hayvansal yağdır. Ham maddesi süt yağından oluşur. Tereyağı, bileşiminin %82'sini süt yağı, geri kalanını ise su, süt şekeri, mineraller, kolesterol, suda çözülen vitaminler, protein, asitler ve aromalar oluşturur. Kısa bağlı doymuş yağ ve yağ asitleri, tereyağının fiziksel özelliklerini belirler. Tereyağı, gıda ve kozmetik sanayisinde yaygın olarak kullanılan bir hammaddedir. Üretim Yöntemleri Tereyağının elde edilmesi her zaman kolay olmasa da, genel olarak yağ içeren tüm sütlerden üretilebilir. Ancak her süt türünden tereyağı elde etmek mümkün değildir. Örneğin, kısrak ve sıpa sütü tereyağı üretimi için uygun değildir. Keçi, koyun ve inek sütü, tereyağı üretimi için en elverişli sütlerdir. Kimyasal Özellikleri Tereyağı yüksek miktarda doymuş yağ içerir ve hayvansal bir yağdır. Bu nedenle kötü kolesterole sebep olabileceği düşünülse de, doğal bir gıdadır. Sanayi tipi yağ olan margarine kıyasla besin değeri çok daha yüksektir. Yağlar arasında en yüksek protein içeriğine sahip olan tereyağı, yaklaşık %1 protein içerirken, diğer yağlarda bu oran sıfırdır. Genel Özellikleri Tereyağının rengi beyaz ve sarı arasında değişir ve bu renk, hayvanın yediği yiyeceklere göre farklılık gösterebilir. Yeşil ağırlıklı taze otlarla beslenen hayvanların tereyağı daha sarı renkte olurken, kurumuş tahıl sapı veya samanla beslenen hayvanların tereyağı daha beyaz renkte olur. Oda sıcaklığında eriyik halde, buzdolabında ise sert bir kıvam alır. Diğer bir belirgin özelliği ise yüksek oranda yağ asitleri, gliseritler ve kısa zincirli doymuş yağ asitleri (bütirik asit) içermesidir. 100 gram tereyağının besin değeri yaklaşık 716 kaloridir. Tereyağının besin değeri aşağıdaki gibidir. 100 gram Tereyağı Besin Değeri
|