Yumurta Besin Değeri
Yumurta, besin değeri açısından en temel gıdalar arasında yer almaktadır. Vücut geliştirme eğitmenleri tarafından sıkça tavsiye edilen yumurta, özellikle beyazı ile dikkat çeker. Yumurta beyazı, 3,53 gram protein, 0 gram yağ ve 0,5 gram karbonhidrat içerir. Yulaf ezmesi ile karıştırıldığında, tüm gün boyunca enerji sağlayacak kadar besleyici olduğu belirtilmektedir. Yumurta sarısı ise yağ ve kolesterol içerir ve tüm vitaminler sarı kısmında bulunur. Her besin maddesinde olduğu gibi yumurta da kalori içerir. Besleyici değeri yüksek olduğundan, günde bir adet tüketilmesinin kilo aldırma gibi bir sorun yaratmadığı beslenme uzmanlarınca belirtilmektedir. Yumurtanın hazırlanma şekline göre besin değerleri farklılık gösterebilir. Çiğ yumurta besin değeri ile tavada yumurta besin değeri farklıdır. Ayrıca bıldırcın yumurtası, tavuk yumurtasına göre daha besleyici olduğu uzmanların ortak görüşüdür. Yumurtanın besin değerleri şu şekilde gösterilebilir.
Çiğ Yumurta Besin Değerleri (Orta Boy) - Kalori: 64 K. Cal
- Karbonhidrat: 0,6 Gram
- Yağ: 5 Gram
- Omega 3: 34 Miligram
- Omega 6: 500 Miligram
- Kolin: 115 Miligram
- Riboflavin: 0,25 Miligram
- Niasin: 0,35 Miligram
- Biotin: 0,97 Miligram
- Tiamin: 0,03 Miligram
- Su: 33,6 Gram
- Kolesterol: 187 Miligram
- Protein: 5.7 Gram
- Vitamin A: 215 IU
- Vitamin D: 15,6 IU
- Vitamin E: 0,5 Miligram
- Vitamin B6: 0,1 Miligram
- Vitamin B12: 0,6 Miligram
- Folat: 20,8 Miligram
- Demir: 0,7 Miligram
- Kalsiyum: 24,5 Miligram
- Fosfor: 85 Miligram
- Magnezyum: 5,5 Miligram
- Potasyum: 60 Miligram
- Sodyum: 61,5 Miligram
- Çinko: 0,6 Miligram
- Selenyum: 14 Miligram
- Bakır: 0,005 Miligram
- İyot: 0,025 Miligram
Ayrıca yumurtanın haşlanmış veya tavada hazırlanması da besin değerlerine etki etmektedir. Örneğin, haşlanmış yumurtada yağ oranı 5,5 miligram olurken, tavada yumurtanın yağ oranı 10,35 miligram olmaktadır.
Bıldırcın Yumurtası Besin Değeri
Bıldırcın yumurtası da ülkemizde tüketilmektedir. Bıldırcın yumurtası, besleyici değer olarak normal tavuk yumurtasına göre A vitamini, E vitamini, fosfor, demir, kalsiyum ve potasyum bakımından daha zengindir. Ancak kolesterol yönünden aşırı tüketilmemeye dikkat edilmelidir. 100 gram bıldırcın yumurtasının ortalama besin değeri şu şekildedir:
- Karbonhidrat: 0,40 Gram
- Protein: 13,0 Gram
- Yağ: 11,1 Gram
- Lif: 0 Gram
- Kolesterol: 840 Miligram
- Sodyum: 140 Miligram
- Potasyum: 130 Miligram
- Kalsiyum: 60 Miligram
- Vitamin A: 150 Miligram
- Vitamin C: 0 Gram
- Demir: 3,60 Miligram
Yumurtanın Faydaları Nelerdir?
Anne sütünden sonra en besleyici besinlerden biri de yumurtadır. Günde bir adet yumurta tüketimi ile bir insanın günlük tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek nadir besinlerden biridir. Diğer besinlere bakıldığında en kaliteli protein yumurtada mevcuttur. İçinde bulundurduğu gerek mineraller gerekse vitaminlerle hücre yenilenmesi için oldukça büyük bir öneme sahiptir. Ayrıca gözler ve hafızanın güçlendirilmesi için mutlaka tüketilmesi gereken bir besindir. Beyazında bulunan kalsiyum, özellikle çocukların kemik gelişimine katkıda bulunurken, sindirim ve solunum sisteminin sağlığı ve vücudun bakterilere olan direncini artırmasına da katkısı çoktur. Günlük ihtiyacınıza uygun olarak yumurta besin değerini göz önünde tutarak yumurta tüketmeliyiz.
|