Karidesin Besin Değerleri Karides, besin değeri oldukça yüksek olan bir deniz ürünüdür. Özellikle omega-3 ve protein yönünden zengin olan karides, sağlıklı bir diyetin önemli bir parçası olabilir. Karides tüketimi halk arasında çok yaygın olmasa da, restoran ve otel mutfaklarında sıkça karşımıza çıkar. Karidesin besin değerleri açısından oldukça zengin olduğunu ve kolesterol oranının biraz yüksek olduğunu belirtmek gerekir. Şimdi, 100 gram karides tükettiğimizde bize ne katkılar sağladığına bakalım. 100 Gram Karidesin Besin Değerleri
Görüldüğü üzere, karidesin besin değerleri oldukça zengindir. Kızartılmadan pişirilirse sağlık açısından daha faydalı olacaktır. Çünkü yüksek kolesterol değeri, kızartma ile daha da problemli hale gelebilir. Buğulama veya ızgara gibi yöntemlerle pişirirseniz karidesin besin değerlerinden daha fazla faydalanabilirsiniz. Karides tüketimi, aynı zamanda omega-3 yağ asitlerinden EPA ve DHA açısından da iyi bir seçenektir. Omega-3, beyin fonksiyonlarının daha iyi çalışmasını sağlayan önemli bir yağ asididir ve strese karşı savaşır. Karidesin Sağlığa Faydaları Gelişme çağındaki ve spor yapan bireyler için vazgeçilmez bir besin deposu olan karides, E ve B12 vitamini ile iyot, çinko ve fosfor mineralleri açısından da zengindir. Protein miktarı, oldukça iyi bir orana sahiptir ve özellikle salatalarda tüketildiğinde, bayanların protein diyetlerinde oldukça faydalı olacaktır. Yapılan araştırmalar, balık tüketimi az olan bölgelerde kalp damar rahatsızlıklarının yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Potasyum ve Diğer Mineraller Karidesin besin değerleri tablosunda potasyumun yüksek olduğu görülmektedir. Günlük alınması gereken potasyum miktarı yetişkin bireylerde 2000-3000 mg arasında değişmektedir. Tablodaki orana bakarsak bu miktara ulaşmak biraz zor olabilir, ancak yine de dikkatli olmakta fayda var. Potasyum, kalp sağlığı için önemlidir ve protein sentezlenmesine katkıda bulunur. Karideste bulunan doymuş yağ oranları, et ve tavuğa göre daha düşüktür. Kalp sağlığı açısından haftada iki kez tüketilmesi uygundur. Taze olarak tüketilmesi daha uygundur, çünkü dışarıda ya da buzlukta bekleyen karides besin değerlerinin bir kısmını kaybedebilir. Sonuç olarak, karidesin besin değerleri ve sağlık açısından faydaları oldukça fazladır. Haftada bir veya iki kez tüketilmesi, sağlıklı bir yaşam için önemli katkılar sağlayabilir. Afiyet olsun ve sağlıklı kalın. |