Besin Protein Değerleri
Besin protein değerleri, tırnaktan saçlara kadar vücudumuzun tüm hücreleri için gerekli olan önemli bir bileşendir. Vücudumuzun üretmiş olduğu enerjinin bir kısmını tükettiğimiz gıdalar yoluyla proteinden gelir. Çocukluk yaşlarda protein tüketimi gelişiminde büyük rol oynamaktadır. Yetişkinlerde proteinin önemi enerji vermesi ve hücrelerin onarımı için gereklidir.
Hayvansal Protein
Vücudun ihtiyaç duyduğu tüm amino asitler hayvansal proteinlerde bulunur. Kırmızı ette protein fazla olmasına rağmen dikkatli tüketilmelidir. Sebebi kötü kolesterole sebep olan doymuş yağ oranının fazla olmasıdır. Bu tarz gıdalar düzenli olarak tüketilirse kalp hastalığına yakalanma riskini azaltır. Kırmızı et dışında protein bakımından zengin etleri sıralarsak tavuk, hindi gibi kümes hayvanları ve balık yenebilir. İşlenmiş olan sosis, salam, pastırma, fast-food, kavurma tüketilmemelidir.
Bitkisel Protein
Bitkiler, et ürünlerindeki gibi amino asitleri içermez. Tüketilen sebzeler iyi dengelenmeli ve ihtiyaç duyulan protein kadar tüketilmelidir. Baklagiller, fasulye, yemişler, tahıllar, baklagiller protein bakımından zengin bitkisel gıdalardır.
Süt ve Süt Ürünleri Besin Protein Değerleri - Yağlı inek sütü (Gr): 3.2
- Yağsız inek sütü (Gr): 3.5
- Yağlı yoğurt (Gr): 3.9
- Yağsız yoğurt (Gr): 4.4
- Yağlı beyaz peynir (Gr): 22.5
- Yağsız beyaz peynir (Gr): 19.0
- Dil peyniri (Gr): 11.9
- Kaşar peyniri (Gr): 27.0
- Taze kaşar peyniri (Gr): 26.4
Yağlar Besin Protein Değerleri - Ayçiçek yağı (Gr): 0
- Margarin (Gr): 0.5
- Mısırözü yağı (Gr): 0
- Soya yağı (Gr): 0
- Zeytinyağı (Gr): 0
- Tereyağı (Gr): 0.7
Kümes Hayvanları Besin Protein Değerleri - Tavuk (Gr): 20.6
- Tavuk göğsü (Gr): 22.8
- Tavuk budu (Gr): 20.6
- Tavuk ciğeri (Gr): 22.1
- Hindi (Gr): 19.2
- Hindi göğsü (Gr): 24.1
- Hindi budu (Gr): 20.5
- Yumurta sarısı (Gr): 2.8
- Yumurta (Büyük boy): 7.0
Balık ve Deniz Ürünleri Besin Protein Değerleri - Alabalık (Gr): 19.5
- Dil balığı (Gr): 17.5
- Kalkan (Gr): 16.7
- Lüfer (Gr): 20.5
- Karides (Gr): 16.8
- Levrek (Gr): 19.2
- Sardalya (Gr): 19.4
- Palamut (Gr): 24.0
- Ton balığı (Gr): 23.8
- Uskumru (Gr): 18.8
Koyun ve Kuzu Besin Protein Değerleri - Yağsız et (Gr): 20.4
- Göğüs eti (Gr): 12.0
- Bonfile (Gr): 20.4
- But (Gr): 18.0
- Pirzola (Gr): 14.9
- Yürek (Gr): 16.8
- Beyin (Gr): 10.9
- Karaciğer (Gr): 21.2
- Dil (Gr): 13.5
Dana Eti Besin Protein Değerleri - Yağsız et (Gr): 21.9
- Bonfile (Gr): 20.6
- Göğüs eti (Gr): 18.6
- But (Gr): 20.7
- Pirzola (Gr): 21.1
- Yürek (Gr): 12.2
- Beyin (Gr): 10.1
- Karaciğer (Gr): 18.0
- Dil (Gr): 17.1
- Böbrek (Gr): 16.7
Şarküteri Besin Protein Değerleri - Salam (Gr): 17.8
- Sosis (Gr): 13.1
- Jambon (Gr): 17.6
- Kavurma (Gr): 20.0
- Pastırma (Gr): 29.5
- Sucuk (Gr): 21.4
Tahıl Ürünleri Besin Protein Değerleri - Kepekli un (Gr): 11.7
- Beyaz un (Gr): 5.5
- Arpa (Gr): 11.0
- Yulaf (Gr): 12.6
- Tane mısır (Gr): 9.2
- Patlamış mısır (Gr): 12.7
- Mısır unu (Gr): 2
- Pişmiş sütlü mısır (1 koçan): 2
- Pirinç (Gr): 7.4
- Pirinç unu (Gr): 7.2
- Çavdar unu (Gr): 8.0
- Buğday unu (Gr): 10.9
- Buğday kepek unu (Gr): 11.7
Ekmek Besin Protein Değerleri - Beyaz ekmek (Gr): 7.5
- Kepekli ekmek (Gr): 7.5
- Kepek ekmeği (Gr): 7.2
- Çavdar ekmeği (Gr): 7.2
- Beyaz tost ekmeği (Gr): 8.5
- Corn-flakes (Gr): 7.6
- Kraker (Gr): 11.0
- Makarna (Gr): 13.0
Kuruyemiş Besin Protein Değerleri - Ayçiçeği içi (Gr): 27.0
- Badem içi (Gr): 19.0
- Ceviz içi (Gr): 15.0
- Fındık içi (Gr): 13.0
- Fıstık içi kavrulmuş (Gr): 26.0
- Şamfıstığı içi (Gr): 19.0
Kurubaklagiller Besin Protein Değerleri - Bakla (Gr): 23.9
- Bezelye (Gr): 23.0
- Nohut (Gr): 20.0
- Kurufasulye (Gr): 22.0
- Mercimek (Gr): 23.5
- Soya fasulyesi (Gr): 35.0
Taze Sebzeler Besin Protein Değerleri - Bezelye (Gr): 6.3
- Domates (Gr): 1.1
- Ispanak (Gr): 3.2
- Havuç (Gr): 1.1
- Fasulye (Gr): 1.9
- Kabak (Gr): 1.6
- Kereviz (Gr): 1.7
- Karnabahar (Gr): 2.4
- Lahana (Gr): 1.3
- Kuşkonmaz (Gr): 2.2
- Maydanoz (Gr): 4.4
- Marul (Gr): 1.4
- Mantar (Gr): 2.7
- Patates (Gr): 6.3
- Patlıcan (Gr): 1.2
- Salatalık (Gr): 0.8
- Sarımsak (Gr): 6.1
- Soğan (Gr): 1.5
- Enginar (Gr): 2.4
- Turp (Gr): 1.0
- Pırasa (Gr): 1.8
- Yeşil biber (Gr): 1.2
Meyveler Besin Protein Değerleri - Armut (Gr): 1
- Ayva (Gr): 0.4
- Çilek (Gr): 0.8
- Erik (Gr): 0.6
- Greyfurt (Gr): 0.6
- Elma (Gr): 0.2
- Hurma (Gr): 2.0
- İncir (Gr): 1.3
- Kavun (Gr): 0.6
- Kayısı (Gr): 1.0
- Kiraz (Gr): 1.1
- Limon (Gr): 0.9
- Mandalina (Gr): 0.6
- Muz (Gr): 1.1
- Portakal (Gr): 1.1
- Şeftali (Gr): 0.7
- Üzüm (Tane): 0.7
- Vişne (Gr): 1.1
Günlük olarak tüketmiş olduğumuz besinlerin hangi oranda ne kadar aldığımızı besin protein değerlerine bakarak öğrenmek mümkündür.
|