Balık Besin Değerleri?
15 Mayıs 2024

Balık Besin Değerleri?

Balık besin değeri açısından insanların en eski besin kaynaklarının başında gelmiştir. Önceki dönemlerde en kolay elde edilebilen ve bu sebeple de en çok tüketilen besinlerin balık ve diğer deniz ürünleri olduğu bilinmektedir.

Her balığın besin değerleri yani içeriğinde bulunan mineral, vitamin ve diğer besin öğelerinin miktarı değişiktir. Örnek olarak, 100 gramlık pişmiş somon balığı 206 kalori civarındadır. 100 gram somonda bulunan 2260 mg'lık omega 3 yağ asidi içeriği somonu en zengin omega 3 kaynağı yapmaktadır.

100 gram somonda:
  • 2.8 mcg B12 vitamini (Günlük ihtiyacın %48'i)
  • 8.0 mg B3 vitamini (Günlük ihtiyacın %40'ı)
  • 0.3 mg B1 vitamini (Günlük ihtiyacın %23'ü)
  • 0.6 mg B6 vitamini (Günlük ihtiyacın %32'si)
  • 22.1 gram protein (Günlük ihtiyacın %48'i)
Balık besin değeri, protein değeri bakımından çok zengin bir besin kaynağıdır. Balık eti, yumurta, et, süt gibi besin değeri yüksek kaynaklar kaliteli protein kaynaklarıdır ve %18-20 oranında protein bulundururlar. Proteinler, vücut organlarının en küçük üyesi olan hücrelerin yapısında, solunum, kan dolaşımı, sindirim vb. Olayların gerçekleşmesi, alınmış olan besinlerin hücrelerde enerjiye dönüşmesi, hücrenin yenilenmesi, savunma sisteminin yapısında görevlidir. Balık eti proteinleri, sindirim enzimleri tarafından kolay bir şekilde parçalanır ve bu nedenden dolayı vücudun bu proteinlerden yararlanma oranı yüksektir.

Balık eti, kemik gelişiminde, gözün farklı ışık durumlarında görebilmesinde ve bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde önemli rolü olan A vitamini, kalsiyumun kemiklere yerleşmesi, kemik sağlığı ve gelişiminde D vitamini ve özellikle kanın akışkanlığında görevli olan K vitamini ve B grubu vitaminleri (B12, B6, B2, B1) açısından oldukça zengindir. Ayrıca, selenyum, iyot, fosfor, magnezyum ve çinko mineralleri açısından da iyi bir besin kaynağıdır.

Balık besin değeri içindeki yağ içeriğini temel anlamda uzun zincirli çoklu doymamış yağ asitleri oluşturmaktadır. İnsan vücudunda üretilemeyen ve bu sebeple mutlaka besinler aracılığı ile vücudun ihtiyacı olan yağ asitlerinden olan çoklu doymamış yağ asitleri, EPA ve DHA'nın en önemli kaynağı balıklardır. EPA ve DHA; kanın akışkanlığı, göz sağlığı, beyin fonksiyonları, bilişsel gelişim sağlanması, sinir iletiminde önemli görevleri bulunmaktadır.

EPA ve DHA; kalp damar hastalıkları, kalp krizi, damar sertliği, migren, depresyon, eklem romatizmaları, şeker hastalığı, yüksek kolesterol ve tansiyon ile kanser benzeri pek çok hastalıktan korunmada oldukça önemli sağlık etkilerine sahiptir. Ayrıca, kan damarlarının yüzeyini genişlemesini sağlayıp dokulara daha fazla oksijen geçmesine yardımcı olması sebebiyle son dönemlerde çocuklarda görülme sıklığı artan astım hastalığına karşı savunmanın arttırılmasında önemli etkilere sahip olduğu bilinmektedir. Bu olumlu sağlık etkilerinin sağlanabilmesi için haftada en az 300g. Yağlı balık tüketimi kullanılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kıyma Besin Değeri?

Kıyma Besin Değeri?

Karabuğday Besin Değerleri

Karabuğday Besin Değerleri

Kayısı Besin Değerleri?

Kayısı Besin Değerleri?

Popüler İçerikler

Tavuk Besin Değeri?

Tavuk Besin Değeri?

Editörün Seçtiği

Kinoa Besin Değerleri?

Kinoa Besin Değerleri?

Elma Besin Değeri?

Elma Besin Değeri?

Karides Besin Değeri?

Karides Besin Değeri?

İlginizi Çekebilir

Peynir Besin Değeri?

Peynir Besin Değeri?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yeşil Elma Besin Değeri?

Yeşil Elma Besin Değeri?

Bıldırcın Yumurtası Besin Değerleri?

Bıldırcın Yumurtası Besin Değerleri?

Bulgur Besin Değeri?

Bulgur Besin Değeri?

Zeytinyağı Besin Değeri?

Zeytinyağı Besin Değeri?

Ispanak Besin Değerleri?

Ispanak Besin Değerleri?

Güncel

Dondurma Besin Değeri?

Dondurma Besin Değeri?

Güncel

Mantar Besin Değeri?

Mantar Besin Değeri?

Güncel

Kaymak Besin Değerleri?

Kaymak Besin Değerleri?

Biftek Besin Değerleri?

Biftek Besin Değerleri?

Besin Protein Değerleri?

Besin Protein Değerleri?

Havuç Besin Değeri?

Havuç Besin Değeri?

Yumurta Sarısı Besin Değeri?

Yumurta Sarısı Besin Değeri?

Baklagiller Besin Değerleri?

Baklagiller Besin Değerleri?

Muz Besin Değeri?

Muz Besin Değeri?

Fıstık Besin Değeri?

Fıstık Besin Değeri?

Tahin Besin Değerleri?

Tahin Besin Değerleri?

Leblebi Besin Değerleri?

Leblebi Besin Değerleri?

Hindi Eti Besin Değerleri?

Hindi Eti Besin Değerleri?

Kavun Besin Değeri?

Kavun Besin Değeri?

Mercimek Çorbası Besin Değeri?

Mercimek Çorbası Besin Değeri?

Tavuk Göğsü Besin Değeri?

Tavuk Göğsü Besin Değeri?

Tavuk Ciğeri Besin Değeri

Tavuk Ciğeri Besin Değeri

Şeftali Besin Değeri?

Şeftali Besin Değeri?

Makarna Besin Değeri?

Makarna Besin Değeri?

Erik Besin Değeri?

Erik Besin Değeri?

Pirinç Pilavı Besin Değeri

Pirinç Pilavı Besin Değeri

Karpuz Besin Değeri?

Karpuz Besin Değeri?

Kepekli Pirinç Besin Değeri?

Kepekli Pirinç Besin Değeri?

Kepekli Makarna Besin Değeri?

Kepekli Makarna Besin Değeri?

Konserve Ton Balığı Besin Değerleri?

Konserve Ton Balığı Besin Değerleri?

Kefir Besin Değerleri?

Kefir Besin Değerleri?

Salatalık Besin Değeri?

Salatalık Besin Değeri?

Fasulye Besin Değeri?

Fasulye Besin Değeri?

Badem Besin Değerleri?

Badem Besin Değerleri?

Bulgur Pilavı Besin Değeri?

Bulgur Pilavı Besin Değeri?