Çiğ Badem Besin Değerleri
Çiğ badem, dikkatli tüketildiğinde oldukça faydalıdır. Tatlılarda, televizyon izlerken ya da eğlencelerde atıştırdığımız çiğ badem, ciddi oranda enerji içermektedir. Badem aynı zamanda yüksek miktarda manganez, magnezyum, E vitamini, B2 vitamini ve fosfor içermektedir. Bu besinlerin vücudumuza faydalarına bakmadan önce dilerseniz kısaca çiğ badem besin değerlerine bakalım.
100 gr Çiğ Badem Besin Değeri
- Enerji: 581 kcal
- Karbonhidrat: 7.5 gr
- Kolesterol: 0
- Doymuş yağ: 4.2 gr
- Doymamış yağ: 46.4 gr
- Protein: 23.5 gr
- Lif: 12.6 gr
Çiğ Bademin Faydaları
Çiğ badem, yüksek miktarda doymamış yağ içermektedir. Bu özelliği ile kötü kolesterolü düşürmekte ve kalp-damar hastalıklarına karşı vücudu korumaktadır. Bazı araştırma sonuçlarına göre, bu hastalıklara yakalanma riskinin %30-%45 arasında azaldığı söylenmektedir. Yüksek kolesterolü bulunan hastalara içinde bademin de yer aldığı kuru yemişler, soya proteini ve lif bakımından zengin gıdalar içeren bir beslenme programı uygulanmıştır. İki hafta sonunda hastaların kolesterol seviyelerinde ciddi oranda azalma tespit edilmiştir.
Bademin kötü kolesterolü düşürücü etkisi üzerine yapılan başka bir araştırmada, düzenli olarak badem tüketmenin E vitaminini artırdığı, E vitamininin antioksidan etkisi oluşturarak damarlarda yüksek kolesterol nedeniyle oluşan ve damar tıkanıklığına yol açan plak oluşumunu yavaşlattığı ortaya konmuştur.
Çiğ Badem ve Diyabet
Bademin bir diğer faydası ise diyabet hastalarında özellikle yemeklerden sonra yaşanan kan şekeri değişimlerini dengelemesidir. Badem ayrıca yüksek glisemik indekse sahip gıdaların diyabet üzerindeki etkilerini azaltır. Örneğin, yüksek glisemik indeks değerine sahip bir öğün yedikten sonra, 5-6 adet badem yiyerek yemekten sonra yaşayacağınız kan şekeri dalgalanmasını düzenleyebilirsiniz.
Magnezyum ve E Vitamini İçeriği
Çiğ badem, magnezyum açısından da önemli bir kaynaktır. 100 gr çiğ badem, günlük magnezyum ihtiyacının %70'ini karşılamaktadır. Magnezyum az tüketildiğinde, kemikler ve dişler zayıflar, kaslarda güç kaybı oluşur, depresyon, bulantı ve iştah kaybı gibi belirtiler görülebilir. Gereken miktarda magnezyum almak, kronik yorgunluk, yüksek tansiyon, kalp krizi, epilepsi krizi ve diyabet gibi hastalıklardan korunmaya yardımcı olur.
Çiğ badem, E vitamini açısından da zengindir. 100 gr badem, günlük E vitamini ihtiyacının %35'ini karşılamaktadır. E vitamini, kansere karşı koruyucudur. Damar sertliğini ve tıkanmalarını geciktirir, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci artırır. Göz sağlığı için önemli bir yere sahiptir. Vücuda çeşitli yollarla gelen ağır metaller, zehirler, radyasyon ve kullanılan bazı ilaçların oluşturduğu toksinlere karşı koruma sağlar. Yaşlanmaya bağlı oluşan hafıza gerilemesinin önlenmesinde önemli etkisi olduğu kanıtlanmıştır.
E vitamini eksikliği çok fazla görülmese de kontrollü olmakta fayda vardır. Enerji oranı çok yüksek olduğu için 100 gramdan fazla tüketmemek gerekir. Günlük enerji ihtiyacı genelde 2000 kalori kadardır. Protein miktarı iyi olsa da yüksek protein almak için o kadar kaloriyi de almayı gerektirmez.
|