Bulgurun Besin Değeri Bulgur, çok eski dönemlerden bu yana buğdaydan yapılan geleneksel bir Anadolu gıdası olarak bilinmektedir. 1995 yılında ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, bulgur her gün tüketilmesi gereken besleyici bir yemektir. Buğdayın yapısında krom, protein, selenyum ve fenoller bulunur. Ayrıca B12 vitamini de içerir. Bunun yanı sıra, karbonhidrat değerinin düşük olması sebebiyle protein değeri yüksektir. Bu sebeple bir tabak bulgurun besin değeri, bir tabak etle aynı besleyici özelliğe sahiptir. Bulgurun faydaları arasında yüksek miktarda lif içermesi, sindirim sistemi üzerinde önemli bir konuma gelmesini sağlar. Yapısında bulunan B vitamini ve folik asidin katkısıyla da gebelik sürecinde faydalıdır. Dolayısıyla anne karnındaki bebeğin zeka gelişimi üzerinde oldukça gerekli olan bir besin maddesi olarak belirlenmiştir. Özellikle de Hristiyanların kutsal kitabı olan İncil'de eski Babil ve Hitit halkının dört bin yıl önce, bulgur pişirilip kurutulan buğdayı kullandıkları anlatılıyor. Ayrıca M.Ö 2800'de Çin İmparatoru Shen Nung, bulgurun ana maddesi olan buğdayı pirinç, darı, arpa ve soya fasulyesi ile beş kutsal bitkiden biri olarak göstermiştir. Bulgur, günlük su ihtiyacını da artırdığı için bol su içilmesini sağlar. Bu nedenle lifli besinlerden diğer besinlere göre daha fazla tokluk hissi verir ve kilo vermeyi kolaylaştırır. Çünkü bulgurun içeriğinde, bazı sebzelerden daha fazla demir bulunur. Bulgur Pilavının Kalorisi Ana öğünlerde ana yemeğin yanında ekmek yerine tercih edilebilir. Bir ince dilim ekmek yerine üç yemek kaşığı kadar önerilir. Bir tabak bulgur pilavı 200 kaloridir. Ancak bunun 50 kalorisi içerisindeki yağ oranındandır. Bulgur pilavının kalorisi pişirilirken kullanılan yağ miktarından kaynaklanır. Kalori oranını düşürmek için zeytinyağı kullanılabilir. Bu yüzden bulgur pilavı pişirirken kalorisi düşük yağlar tercih edilmelidir. Bazı hallerde tüketilen soslar, pilavın kendi kalorisinden daha yüksektir. Pişmiş Bulgurun Kalorisi Bulgur pilavı, Türk mutfağında önemli bir yeri olan besindir. Hem içeriğindeki besin değerleri hem de lezzetiyle sofraların baş tacıdır. 100 gram pişmiş bulgur 345 kaloridir. Bir tabak bulgur pilavı, bir tabak et yerine geçecek kadar besin değerine sahiptir. Bu durumda bir orta su bardağı ile haşlanmış bulgur 200 kaloridir. Az yağlı bir tabak bulgur pilavı 220 kaloridir. Bulgurun Besin Değeri Bulgur, yüksek miktarda lif barındıran bir besin kaynağıdır. Bundan dolayı sindirim sistemi üzerinde olumlu etki sağlar. Ayrıca bulgur doyurucu özellik taşır. İçeriğinde çinko, magnezyum ve krom gibi mineraller bulunur. Yüz gram bulgurun besin değeri şu şekildedir:
Günlük lif ihtiyacı için bir tabak bulgur tüketilebilir. Bulgur Diyeti Bulgur, doğal ve sağlıklı yemekler arasında olan bulgurlu pilav, bir sindirim dostudur. Yüksek besleyici değere sahiptir. Pilavın nasıl yapıldığına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Diyet reçeteleri için bulgur pilavı, düşük kalorisi ile çok uygundur. Ayrıca yüksek besin değeri ve tokluk hissi sağlaması nedeniyle diyetlerde tercih edilen bir besindir. |