Pilav Besin Değeri?
21 Temmuz 2024

Pilav Besin Değeri?

Pilav Besin Değeri

Pilav, genellikle pirinç veya bulgur gibi taneli bitkilerin su ile pişirilmesiyle elde edilen bir yemek türüdür. Pilavın birçok çeşidi bulunmaktadır. Örneğin, pirinç pilavı, bulgur pilavı ve kuskus pilavı gibi çeşitler mevcuttur. Bu pilavlar, şehriyeli, sebzeli, nohutlu, tavuklu, etli veya sade olarak da yapılabilmektedir.

Pirinç Pilavı

Pirinç pilavı, Doğu ülkelerinin temel yemeklerinden biridir. Hindistan, Amerika, Çin, Japonya ve Mısır en fazla pirinç üretilen ülkelerdir. Türkiye'de ise pirinç, pahalı denebilecek bir gıda maddesidir ancak sofraların vazgeçilmezidir. Pahalı olmasının nedeni, Türkiye'deki iklim ve yetiştirilebilecek arazilerin az olmasıdır.

Pirinç Pilavının Besin Değeri

Pirinç pilavı, yağ ve karbonhidrat içeriği bakımından zengin bir besindir. Bu nedenle tüketimi kilo problemi olanlar için sakıncalı olabilir. Doyurucu özelliği olmamasından dolayı gün içinde sürekli açlık hissi uyandırabilir. Lif içeriği de oldukça düşüktür.

Pilavlık pirincin tanelerinin iri, renginin kirli beyaz ve üzerinde kırmızı çizgiler olması, o pirincin daha lezzetli olduğunun bir belirtisidir.

Pirincin fazla kalorili bir besin olmasının nedeni ise içerdiği azotlu madde, vitaminler, madensel maddeler, karbonhidrat, nişasta ve şekerdir. Örneğin, 100 gram pirincin verdiği kalori ortalama 300-400 kaloridir. Ayrıca pilav pişirilirken içerisine katılan yağ ve garnitürlerle bu kalori miktarı daha da artmaktadır.

Pirinç Pilavının Besin Değeri (175 gr)

  • Protein: 4g
  • Yağ: 12g
  • Kalori: 326kcal
  • Kalsiyum: 6mg
  • Demir: 0.5mg
  • A Vitamini: 300 IU

Bulgur Pilavı

Bulgur, buğdaydan yapılan geleneksel bir Anadolu yemeğidir. Bulgur önemli ve ekonomik bir karbonhidrat kaynağıdır. Ayrıca lif oranı da yüksek bir besindir. Bulgur pilavı ise sofraların vazgeçilmez yemeklerinden biridir.

Çeşitleri de saymakla bitmeyen bir gıda maddesidir. Örneğin, domatesli bulgur pilavı, mercimekli bulgur pilavı, tavuklu veya etli bulgur pilavı, nohutlu bulgur pilavı gibi birçok çeşidi bulunmaktadır.

Bulgurun Faydaları

Bulgur, kandaki yağları düşürücü, karbonhidrat değeri yüksek, protein değeri düşük bir gıdadır. Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, sinir ve sindirim sistemi için de önemlidir. Doymamış yağ içeriğine sahiptir ve yağ oranı düşük olduğu için sağlıklı bir besindir. Ayrıca bulgurda kolesterol bulunmaz. Bulgurda yüksek oranda mineral bulunduğundan dolayı kabızlığı engeller ve bağırsak kanserini de önlemeye yardımcıdır. Bulgur radyasyona karşı dayanıklıdır çünkü radyasyon emmez. Bulgurda kullanılan pişirme ve kurutma işlemlerinden dolayı küf oluşumuna ve saklama koşullarına daha dayanıklıdır. Ayrıca bulgurun içerisindeki lif miktarından dolayı tok tutma, bağırsakları çalıştırma ve kilo kontrolünde önemli bir yere sahiptir. Bulgurun yapısındaki folik asit sayesinde hamile bayanların bebeklerinin zekâ seviyesini ilerletmek için oldukça faydalıdır.

Bulgur Pilavının Besin Değeri

  • Kalori: 208kcal
  • Protein: 5.88g
  • Karbonhidrat: 36g
  • Yağ: 4.20g
  • Sodyum: 442mg
  • Kolesterol: 0mg
  • Potasyum: 91mg

100 gr Çiğ Bulgurun Besin Değerleri

  • Karbonhidrat: 70g
  • Protein: 12g
  • Yağ: 0.85g
  • Posa: 8.2g
  • Potasyum: 328mg
  • Kalsiyum: 15mg
  • Fosfor: 225mg
  • Demir: 1.30mg

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Yeşil Fasulye Besin Değeri?

Yeşil Fasulye Besin Değeri?

Kinoa Besin Değerleri?

Kinoa Besin Değerleri?

Tavuk Göğsü Besin Değeri?

Tavuk Göğsü Besin Değeri?

Yumurta Beyazı Besin Değeri?

Yumurta Beyazı Besin Değeri?

Popüler İçerikler

Tavuk Eti Besin Değeri?

Tavuk Eti Besin Değeri?

Tahin Besin Değerleri?

Tahin Besin Değerleri?

Editörün Seçtiği

Ananas Besin Değeri?

Ananas Besin Değeri?

İlginizi Çekebilir

Pirinç Besin Değeri?

Pirinç Besin Değeri?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çiğ Badem Besin Değeri?

Çiğ Badem Besin Değeri?

Kuru Kayısı Besin Değeri?

Kuru Kayısı Besin Değeri?

Brokoli Besin Değeri?

Brokoli Besin Değeri?

100 Gr Tavuk Göğsü Besin Değeri?

100 Gr Tavuk Göğsü Besin Değeri?

Kayısı Besin Değerleri?

Kayısı Besin Değerleri?

Güncel

Karides Besin Değeri?

Karides Besin Değeri?

Güncel

Köfte Besin Değeri?

Köfte Besin Değeri?

Güncel

Süt Besin Değerleri?

Süt Besin Değerleri?

Biftek Besin Değerleri?

Biftek Besin Değerleri?

Kefir Besin Değerleri?

Kefir Besin Değerleri?

Havuç Besin Değeri?

Havuç Besin Değeri?

Eti Lifalif Besin Değeri?

Eti Lifalif Besin Değeri?

Ispanak Besin Değerleri?

Ispanak Besin Değerleri?

Konserve Ton Balığı Besin Değerleri?

Konserve Ton Balığı Besin Değerleri?

Pirinç Pilavı Besin Değeri

Pirinç Pilavı Besin Değeri

Bulgur Pilavı Besin Değeri?

Bulgur Pilavı Besin Değeri?

Salatalık Besin Değeri?

Salatalık Besin Değeri?

Fıstık Ezmesi Besin Değeri?

Fıstık Ezmesi Besin Değeri?

Erik Besin Değeri?

Erik Besin Değeri?

Elma Besin Değeri?

Elma Besin Değeri?

Makarna Besin Değeri?

Makarna Besin Değeri?

Leblebi Besin Değerleri?

Leblebi Besin Değerleri?

Tereyağı Besin Değeri?

Tereyağı Besin Değeri?

Soğan Besin Değeri?

Soğan Besin Değeri?

Mantar Besin Değeri?

Mantar Besin Değeri?

Bal Besin Değerleri?

Bal Besin Değerleri?

Sucuk Besin Değeri?

Sucuk Besin Değeri?

Kaymak Besin Değerleri?

Kaymak Besin Değerleri?

Çavdar Ekmeği Besin Değerleri?

Çavdar Ekmeği Besin Değerleri?

Badem Besin Değerleri?

Badem Besin Değerleri?

Kıyma Besin Değeri?

Kıyma Besin Değeri?

Karabuğday Besin Değerleri

Karabuğday Besin Değerleri

Dondurma Besin Değeri?

Dondurma Besin Değeri?

Besinlerin Karbonhidrat Değerleri?

Besinlerin Karbonhidrat Değerleri?

Karpuz Besin Değeri?

Karpuz Besin Değeri?