Pilav Besin Değeri Pilav, genellikle pirinç veya bulgur gibi taneli bitkilerin su ile pişirilmesiyle elde edilen bir yemek türüdür. Pilavın birçok çeşidi bulunmaktadır. Örneğin, pirinç pilavı, bulgur pilavı ve kuskus pilavı gibi çeşitler mevcuttur. Bu pilavlar, şehriyeli, sebzeli, nohutlu, tavuklu, etli veya sade olarak da yapılabilmektedir. Pirinç Pilavı Pirinç pilavı, Doğu ülkelerinin temel yemeklerinden biridir. Hindistan, Amerika, Çin, Japonya ve Mısır en fazla pirinç üretilen ülkelerdir. Türkiye'de ise pirinç, pahalı denebilecek bir gıda maddesidir ancak sofraların vazgeçilmezidir. Pahalı olmasının nedeni, Türkiye'deki iklim ve yetiştirilebilecek arazilerin az olmasıdır. Pirinç Pilavının Besin Değeri Pirinç pilavı, yağ ve karbonhidrat içeriği bakımından zengin bir besindir. Bu nedenle tüketimi kilo problemi olanlar için sakıncalı olabilir. Doyurucu özelliği olmamasından dolayı gün içinde sürekli açlık hissi uyandırabilir. Lif içeriği de oldukça düşüktür. Pilavlık pirincin tanelerinin iri, renginin kirli beyaz ve üzerinde kırmızı çizgiler olması, o pirincin daha lezzetli olduğunun bir belirtisidir. Pirincin fazla kalorili bir besin olmasının nedeni ise içerdiği azotlu madde, vitaminler, madensel maddeler, karbonhidrat, nişasta ve şekerdir. Örneğin, 100 gram pirincin verdiği kalori ortalama 300-400 kaloridir. Ayrıca pilav pişirilirken içerisine katılan yağ ve garnitürlerle bu kalori miktarı daha da artmaktadır. Pirinç Pilavının Besin Değeri (175 gr)
Bulgur Pilavı Bulgur, buğdaydan yapılan geleneksel bir Anadolu yemeğidir. Bulgur önemli ve ekonomik bir karbonhidrat kaynağıdır. Ayrıca lif oranı da yüksek bir besindir. Bulgur pilavı ise sofraların vazgeçilmez yemeklerinden biridir. Çeşitleri de saymakla bitmeyen bir gıda maddesidir. Örneğin, domatesli bulgur pilavı, mercimekli bulgur pilavı, tavuklu veya etli bulgur pilavı, nohutlu bulgur pilavı gibi birçok çeşidi bulunmaktadır. Bulgurun Faydaları Bulgur, kandaki yağları düşürücü, karbonhidrat değeri yüksek, protein değeri düşük bir gıdadır. Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, sinir ve sindirim sistemi için de önemlidir. Doymamış yağ içeriğine sahiptir ve yağ oranı düşük olduğu için sağlıklı bir besindir. Ayrıca bulgurda kolesterol bulunmaz. Bulgurda yüksek oranda mineral bulunduğundan dolayı kabızlığı engeller ve bağırsak kanserini de önlemeye yardımcıdır. Bulgur radyasyona karşı dayanıklıdır çünkü radyasyon emmez. Bulgurda kullanılan pişirme ve kurutma işlemlerinden dolayı küf oluşumuna ve saklama koşullarına daha dayanıklıdır. Ayrıca bulgurun içerisindeki lif miktarından dolayı tok tutma, bağırsakları çalıştırma ve kilo kontrolünde önemli bir yere sahiptir. Bulgurun yapısındaki folik asit sayesinde hamile bayanların bebeklerinin zekâ seviyesini ilerletmek için oldukça faydalıdır. Bulgur Pilavının Besin Değeri
100 gr Çiğ Bulgurun Besin Değerleri
|