Kıyma Besin Değerleri Kıyma, yapıldığı hayvanın türüne göre farklı besin değerlerine sahiptir. Kuzu kıyması ile dana kıyması farklı besin değerlerine sahiptir. Sonuç itibariyle ikisi de kırmızı et olduğu için vücuda elbette faydaları vardır. Aynı zamanda kıymanın az yağlı ya da çok yağlı olması da kıymanın besin değerlerini etkileyen faktörlerdendir. Yağlı bir kıyma daha fazla kalori demektir. Yani kalp damar sağlığı için çok iyi değildir. 100gr Dana Kıyma Besin Değerleri Nelerdir?
100gr Kuzu Kıyma Besin Değerleri Nelerdir?
Kıyma, B grubu vitaminler, çinko ve potasyum açısından yüksek değerlere sahiptir. Çinko, düzenli olarak her gün alınması gereken mineraller arasındadır. Çinko çocuklarda normal büyüme sürecinin devamının sağlanmasıdır. Aynı zamanda saç, tırnak ve boy uzamasında etkilidir. Çinko eksikliğinde zihin yorgunluğu ve ruhsal problemler, beyin gelişiminde sorunlar, cilt problemleri, testis veya yumurtalıkların düzgün işlememesi, prostat büyümesi, eklem ve kalça bölgelerinde ağrılar, istemsiz kilo kaybı ve ishal görülebilir. Vücudun ihtiyaç duyduğu çinkonun tamamı besinler ile alınabilir. Özellikle kıyma ve türevlerinden ciddi bir çinko desteği alınabilir. Günlük alınması gereken çinko miktarı 9-12 mg arasındadır. Bu oran çocuklarda biraz daha düşüktür. Kıymada 6.45 mg çinko bulunmaktadır. Kıymadaki Protein Değeri Kıyma besin değerleri içinde çinkoyu inceledik. Şimdi yine hayati bir önem taşıyan proteine bakalım. Protein özellikle ağırlık çalışanların takip ettiği bir konudur. Protein, kas kütlemizin gelişimi ve korunmasında çok önemlidir. Bir binanın yaparken kullandığımız çimento gibidir desek doğru olur. Özellikle bayanların diyetlerinde proteini pas geçmesi ya da çok önemsememesi sağlıksız bir zayıflamaya neden olmaktadır. İki üç haftalık bir diyetten sonra şu cümle çıkıyor ortaya 'kilo verdim ama yağlar hala duruyor' kas kaybetti o yüzden. Kıymadaki protein 65 kg bir bayanın ihtiyacının üçte biri. Yani gün içerisindeki protein ihtiyacının bir kısmını kıymadan alabilir. Potasyum ve Diğer Mineraller Kıyma besin değerleri tablosundaki potasyum miktarı da çok iyi. Potasyum, sağlıklı kaslar, kas kramplarının önlenmesi ve protein sentezi için önemlidir. Günlük potasyum ihtiyacı yetişkinlerde 2000-3000 mg arasındadır. Potasyum eksikliğinde ödem, ciltte kuruluk, akne, ishal, algı bozukluğu, sinirlilik, düzensiz kalp ritimleri, gelişme bozukluğu, kusma, kolesterol düzeyinde artış, baş ağrısı, kronik yorgunluk görülebilir. Kıyma demir açısından da zengindir. Günlük demir ihtiyacı yetişkinlerde 8 mg kadardır. Kanda yeteri kadar demir bulunmadığı zaman demir eksikliği anemisi ortaya çıkmaktadır. Demir eksikliğinin en çok görülen belirtiler kronik baş ağrısı, enerji düşüklüğü, kronik yorgunluk, nefes darlığı, çabuk kırılan ve soluk saçlar, çarpıntı ve baş dönmesidir. Düzenli bir şekilde tüketirsek kıyma besin değerlerinden yeterince faydalanabiliriz. |
Özenli
12 Temmuz 2024 CumaKuzu kıymasının kalori değeri dana kıymasına göre neden daha fazla? Yani kırmızı et oldukları için faydalılar ama yağ oranları arasındaki fark sağlığımı ne kadar etkiler? Kalp damar sağlığı için hangisini tercih etmeliyim?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaMerhaba Özenli,
Kuzu kıymasının kalori değerinin dana kıymasına göre daha fazla olmasının temel nedeni, kuzu etinin genellikle daha yüksek yağ içeriğine sahip olmasıdır. Yağ oranı arttıkça kalori değeri de artar. Yağ oranları arasındaki fark, sağlığınızı etkileyebilir, özellikle kalp ve damar sağlığı açısından. Daha yüksek doymuş yağ içeren gıdalar, kanda kolesterol seviyelerini yükselterek kalp hastalığı riskini artırabilir. Bu nedenle, kalp damar sağlığınız için daha az yağ içeren dana kıymasını tercih etmeniz daha uygun olabilir. Ancak, dengeli bir diyet ve yeterli fiziksel aktivite ile her iki tür kıymayı da kontrollü şekilde tüketebilirsiniz.