Köfte Besin Değeriİnsanların hayatlarını devam ettirebilmeleri için gerekli olan organik ve inorganik bileşiklerin tümüne besin adı verilir. İnsan vücudunun büyümesi, gelişmesi ve sağlıklı bir şekilde günlük faaliyetlerini yerine getirebilmesi için bu besinlerden faydalanması gerekir. Tüm bu besinler hayvansal ve bitkisel olarak iki temel gruba ayrılır. Bitkisel besinler arasında buğday, pirinç, mısır, fasulye, mercimek, sebze ve meyveler yer alır. Hayvansal besinler ise süt ve süt ürünleri, yumurta, tavuk, balık çeşitleri, et ve et ürünlerini içerir. Köfte, etin kıyma formuna getirilmesinden elde edildiği için hayvansal besin grubuna dahildir. Bu iki besin grubu arasında herhangi bir üstünlük yoktur. İnsan vücudunun düzenli ve sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için tüm besin öğelerinin tüketimine ihtiyaç vardır. Dengeli beslenme, insan sağlığını koruma ve yaşam kalitesini arttırma amacıyla vücudun ihtiyaç duyduğu besin değerlerine göre her besin grubundan yeterli miktarda ve uygun zamanda alınmasıdır. Dengesiz beslenme ise besinlerin, besin değerlerine dikkat edilmeden tek tip beslenme şeklinde tüketilmesidir. İnsanlarda büyüme ve gelişmenin sağlanabilmesi için altı temel besin öğesi olan yağ, protein, mineral, vitamin, su ve karbonhidratın vücutta tamamlanması gerekir. Özellikle yağların aşırı tüketimi büyük sağlık problemlerine yol açabilir. Bu nedenle beslenirken, besinlerin besin değerlerine dikkat ederek tüketilmesi önemlidir. Köfte Besin Değeri Nedir?Et ve et ürünlerinden olan köfte, protein, çinko, kalsiyum, fosfor, sodyum, demir, magnezyum, A ve B vitaminleri açısından oldukça zengindir. Bu gruptaki besinlerden her öğünde tek porsiyon olacak şekilde alınmalıdır. Bu da yaklaşık olarak doksan veya yüz grama denk gelir. Köftenin pişirme şekli ve içerisine konulan malzemeler, köftenin besin değerinin belirlenmesinde önemli bir etkendir. Örneğin, köfte yapımında kullanılacak kıymanın kalori bakımından önemi büyüktür. %30 yağ oranına sahip 100 gram kıymanın kalorisi 322 iken, %5 yağ oranına sahip 100 gram kıymanın kalorisi ise 137'dir. Bu nedenle köfte yapımında tercih edilen kıyma, köftenin besin değerlerini 2 ila 3 kat arasında artırabilir veya azaltabilir. Köfte, tercihe göre kızartılarak, fırında veya ızgarada çeşitli şekillerde tüketilebilir. 100 gram ızgara köftenin içinde 6 gram karbonhidrat, 16 gram protein ve 12.6 gram yağ bulunurken, kızartılarak yapılan 100 gram köftenin içinde ise 9 gram karbonhidrat, 22 gram yağ, 32 gram protein bulunur. Köfte yapılırken kıymanın içinde bulunan yağ miktarı köfte için yeterli orana sahip olduğundan ve köftenin içerdiği yağ, vücudun farklı bölgelerinde yağlanmaya neden olabileceği için köfteyi kızartmak yerine ızgara yöntemiyle pişirmeye özen gösterilmelidir. Özetle, 1 porsiyon köftede ortalama olarak 18 gram protein, 12 gram yağ, 261 miligram sodyum, 1.11 gram lif, 42.2 miligram kalsiyum, 221 miligram potasyum, 2.4 oranında vitamin ve 2.8 oranında demir bulunur. |
Peki 100 gram kızartılmış köfte ile 100 gram ızgara köfte arasındaki besin değerleri farklılığı bu kadar belirgin mi? Hangi pişirme yönteminin daha sağlıklı olduğunu nasıl anlayabiliriz?
Cevap yazMerhaba Öklü,
100 gram kızartılmış köfte ile 100 gram ızgara köfte arasındaki besin değerleri farklılıkları gerçekten belirgin olabilir. Kızartma işlemi, köftenin yağ içeriğini artırır ve bu da kaloriyi yükselterek daha fazla doymuş yağ alımına neden olabilir. İzgara yapıldığında ise fazla yağın köfteden uzaklaşması mümkündür, bu da daha sağlıklı bir seçenek yapar.
Hangi pişirme yönteminin daha sağlıklı olduğunu anlamanın en iyi yolu, yağ miktarını ve pişirme sırasında oluşabilecek zararlı maddeleri göz önünde bulundurmaktır. İzgara yöntemi genellikle daha az yağ içerir ve yağın yanması sonucu oluşabilecek zararlı maddelerden uzak durur. Bu nedenle, genel olarak daha sağlıklı olarak kabul edilir. Ancak, kızartma yağının kalitesi ve kullanılan yağın türü de sonuçları etkileyebilir.