Portakal Besin Değeri
Portakal besin değeri oldukça yüksek olan ve kış mevsiminin vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan bir meyvedir. Dünyanın en değerli meyveleri arasında yer alır. Portakal, A ve C vitamini açısından zengindir. Ayrıca folik asit, potasyum ve lif açısından da oldukça zengindir. 1 adet portakal 1 porsiyon meyve tabağına eşit gelir durumdadır. Portakalın bağışıklık sistemi üzerinde çok büyük faydaları vardır. Portakalda bulunan C vitamini vücuda alındığında bağışıklık sistemini güçlendirir ve kişiyi dış etkenlere karşı koruma kalkanı oluşturmasını sağlar. Portakal meyvesi hepseridium denilen narenciye ailesine ait bir meyvedir. Portakalda C vitamini yanı sıra bulunan değerler kalsiyum, folik asit, fosfor, potasyum, sitrik asit, beta-karoten ve bazı temel aldehitler bulunmaktadır. Portakalın faydalarından biri de vücudun yaşlanmasını geciktirir ve yaşlanma süresini uzatır. Kişinin daha genç görünmesine yardımcı olur.
Portakalın Sağlık Üzerindeki Etkileri
Portakalda bulunan A vitamini ise vücutta bulunan sağlıklı mukoza ve deriyi korumaya yardımcı olmaktadır. Portakal kolesterol ve yağ içermez. Portakalda bulunan ana besin değerleri yanı sıra tiamin, niasin, B6 vitamini, magnezyum ve bakır varlıkları portakaldaki besin değerini daha da artırır. Portakal kilo vermek isteyen birçok bireyin tercih ettiği bir meyve türüdür. Bunun sebebi ise portakalın içerisinde bulunan müshil özelliğidir. Müshil, bağırsakları hızlı çalıştıran ve fazla tüketildiğinde ishal edici özelliği olan bir maddedir. Portakal müshil özelliği olan pektin maddesi bakımından zengindir ve kilo verme açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Portakal bağırsak kanserini de önleme açısından etkilidir. Portakalda müshil özelliği bulunan pektin maddesi kolonun toksik maddelere maruz kalmasını azaltarak, kolon mukoza zarını koruma görevi üstlenmektedir. Bu sebeplerden dolayı portakal bağırsak kanserinin oluşumunu engelleyici özelliklere sahiptir.
1 Portakaldaki Besin Değeri - Karbonhidrat (G): 25.85
- Protein (G): 2.07
- Yağ (G): 0.26
- Lif (G): 5.28
- Kolesterol (Mg): 0
- Sodyum (Mg): 0
- Potasyum (Mg): 398.2
- Kalsiyum (Mg): 88
- A vitamini (Mg): 495
- C vitamini (Mg): 117.04
- Demir (Mg): 0.22
Portakaldaki Besin Değerlerinin Vücuda Faydaları Nelerdir? - Portakalda bulunan mineraller vücuttaki kemikleri ve dişleri korumaya yardımcı olur.
- Portakalda bulunan B6 vitamini vücudun bölgelerine oksijen taşımak için gerekli olan hemoglobin üretimine yardımcı olur.
- Portakalda bulunan C vitamini kişide damar sertliği oluşumunu önler.
- Portakalda bulunan hesperidin adlı flavonoidin yüksek kan basıncını azaltır.
- Portakalda bulunan liminoid hemen hemen tüm kanser çeşitlerini engellemeye yardımcıdır.
- Portakalda bulunan folik asit beyin gelişimine yardımcı olur.
- Portakal kabuğunun altında bulunan alkoloid kolesterolü düşürür.
- Portakalda bulunan C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu dirençli kılar.
- Portakalda bulunan flavonoidler ve C vitamini kalp hastalıkları riskini engellemeye yardımcı olur.
- Portakalda bulunan antioksidanlar ciltteki kırışıklıkları ve yaşlanma belirtilerini ortadan kaldırır.
|
Abher
12 Temmuz 2024 CumaPortakalda bulunan C vitamini gerçekten bağışıklık sistemini bu kadar güçlendiriyor mu? Ya da kilo vermeye yardımcı olan müshil özelliği nedeniyle fazla tüketirsem ishal olup rahatsız olur muyum?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaAbher,
Portakalda bulunan C vitamini, bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olabilir ve vücudun hastalıklara karşı direncini artırabilir. Ancak, tek başına mucizevi bir etki yaratmasını beklemek doğru olmaz; dengeli ve çeşitli bir beslenme programı ile kombine edilmelidir.
Kilo verme konusunda ise, portakalın müshil etkisi olabilir ama bu etkiden yararlanmak için aşırı tüketmek, ishal ve diğer sindirim sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, portakalı mütevazı miktarlarda tüketmek en iyisidir. Dengeli beslenme ve uygun porsiyon kontrolü ile daha sağlıklı sonuçlar elde edebilirsin.